Aggregator

Afsluitdijk opnieuw dicht door technische storing

1 hour 9 minutes ago

Voor de tweede keer in drie dagen is de A7 over de Afsluitdijk in beide richtingen dicht. Volgens Rijkswaterstaat komt dat ook nu door een technische storing aan de brug over de Stevinsluizen.

Dinsdag was de dijk om dezelfde reden een uur dicht. Net als toen adviseert Rijkswaterstaat om te rijden via de A6 door de Flevopolder, meldt Omrop Fryslân.

Dat kan betekenen dat meer dan 100 kilometer moet worden omgereden. Voor fietsers op de Afsluitdijk zit er niets anders op dan te wachten.

Het is nog niet bekend wanneer de nieuwe storing is opgelost.

Sean 'Diddy' Combs blijft in gevangenis tot strafbepaling in zedenzaak

1 hour 14 minutes ago

Muziekmagnaat Sean 'Diddy' Combs mag de tijd tot de strafbepaling in zijn zedenzaak niet in vrijheid afwachten. De advocaten van Combs betoogden dat hij geen vluchtgevaar vormt, maar hun verzoek om hem voor een borgsom van 1 miljoen dollar vrij te laten is door de rechter afgewezen.

De rechter wees op Combs' gewelddadige verleden: "Tijdens het proces erkende de verdediging dat de verdachte gewelddadig was geweest in zijn persoonlijke relaties", zei hij.

Combs werd gisteren deels schuldig bevonden in de zaak tegen hem. De juryleden bepaalden dat hij personen liet vervoeren met het oog op prostitutie. 'Diddy' werd wel vrijgesproken van zwaardere aanklachten, zoals mensenhandel en afpersing.

Voor de prostitutie-aanklachten kan Combs nog altijd maximaal twintig jaar krijgen, maar verwacht wordt dat de straf lager wordt. De aanklagers zeiden dat hij ongeveer vier tot vijf jaar zou moeten krijgen, zijn advocaten betoogden dat een gevangenisstraf van ongeveer twee jaar passend zou zijn.

Omdat hij niet op borgtocht wordt vrijgelaten, is Combs weer teruggebracht naar de gevangenis in Brooklyn in New York, waar hij sinds september zit. De datum voor het vonnis, wanneer Combs zijn straf krijgt te horen, is voorlopig vastgesteld op 3 oktober. De tijd die hij in voorarrest heeft vastgezeten, wordt van de uiteindelijke straf afgetrokken.

Geen mensenhandel

Combs is dus niet schuldig bevonden aan de zwaardere aanklachten, zoals deelname aan een criminele organisatie en mensenhandel voor de seksindustrie. Was hij schuldig bevonden aan alle aanklachten, dan had hij levenslang kunnen krijgen.

Persbureau AP sprak een juridisch deskundige die verklaarde waarom de aanklachten van mensenhandel tegen Combs geen stand hielden.

De aanklagers betoogden dat Combs vrouwen controleerde door huizen en dure spullen voor ze te kopen. Volgens de deskundige is dat het tegenovergestelde van wat een mensenhandelaar doorgaans doet. Die pakken juist spullen en geld af.

Nu Combs schuldig is bevonden aan het vervoer van sekswerkers, kunnen bezittingen zoals zijn privéjet in beslag worden genomen als die gebruikt zijn voor het vervoeren van sekswerkers of klanten, meldt ABC News.

In 2022 miljardair

Ook zeggen deskundigen tegenover de Amerikaanse zender dat een terugkeer in de entertainmentindustrie moeilijk kan worden voor de rapmagnaat.

Dan gaat het om het boeken van locaties voor optredens en het sluiten van sponsorcontracten of zakelijke partnerschappen. Ook het binnenhalen van uitnodigingen voor prijsuitreikingen en het sluiten van platencontracten met nieuwe artiesten kan problemen opleveren, aldus de experts.

Sean 'Diddy' Combs werd extreem rijk met zijn platenlabel Bad Boy Records en andere succesvolle investeringen als een kledinglijn en sterkedrankmerken. In 2022 werd zijn vermogen geschat op 1 miljard dollar. Toen de eerste beschuldigingen tegen Diddy bekend werden gemaakt, begon zijn zakenimperium af te brokkelen.

Noodverordening in Coevorden na brandstichting wegens komst statushouders

2 hours 22 minutes ago

Burgemeester Renze Bergsma van Coevorden heeft een noodverordening uitgevaardigd voor de wijk Tuindorp. In de wijk in Coevorden was het een aantal avonden onrustig. Meermalen werd door tientallen mensen brand gesticht. Een deel van de bewoners is tegen de komst van een groep minderjarige statushouders.

"De bewoners hebben zorgen geuit over de leefbaarheid en veiligheid in Tuindorp", laat de gemeente Coevorden weten aan RTV Drenthe. "Dit in combinatie met de opvolgende incidenten heeft de burgemeester doen besluiten om per direct een preventieve noodverordening in te laten gaan."

De problemen in de wijk ontstonden na de aankondiging dat er een groep vluchtelingen met een verblijfsvergunning in vijf rijtjeswoningen zou worden gehuisvest. Volgens de gemeente gaat het om veertien meisjes in de leeftijd van 15 tot 18 jaar, maar een aantal wijkbewoners gelooft dat niet en zegt dat er ook "getraumatiseerde jongens" komen.

Burgemeester Bergsma spreekt dat tegen. "We snappen dat er zorgen zijn rondom asiel en wonen, maar deze meiden verdienen een veilige en fijne woonplek", zei hij begin deze week.

Woningnood

De bewoners vrezen voor hun veiligheid en wijzen op de woningnood. "Er zitten hier gezinnen waar opa's en oma's samen met hun kinderen en kleinkinderen in een huis zitten. Sommigen wachten al jaren op een woning", aldus een bewoonster. "Ons is verteld dat Tuindorp een dorp is waar iedereen kan blijven wonen. Nou, dat is dus niet zo."

Er verrezen protestborden in en bij de buurt. De ruiten van een aantal schakelwoningen werden tot tweemaal toe ingegooid en zondagavond stak een groep van zo'n 80 demonstranten een aanhanger met hout op een kruising in brand. De gemeente hing camera's op, maar die werden gesaboteerd. Ook werd de afgelopen avonden meermaals brand gesticht door tienallen protesterende wijkbewoners. De brandweer kwam niet om te blussen.

Gebiedsverbod

Hoewel de burgemeester zegt "positief' terug te kijken op gesprekken die hij na de eerste relletjes met een aantal bewoners heeft gehad, voert hij toch een noodverordening in. Hij zegt dat in de wijk sprake is van ernstige wanordelijkheden en dat de openbare orde wordt verstoord en bedreigd.

Volgens Bergsma is sprake van "een zeer ernstige situatie". Het is nu verboden om vuur te stoken op openbare plekken. Ook legt de politie een gebiedsverbod op aan iedereen van wie wordt vermoed dat die de openbare orde gaat verstoren. Het is verboden om in het aangewezen gebied een voorwerp te hebben dat als wapen gebruikt kan worden, zoals vuurwerk, molotovcocktails, explosieven, glaswerk, straatstenen, stokken of kettingen.

RIVM: bijna iedereen in Nederland heeft te veel PFAS in bloed

2 hours 30 minutes ago

Alle mensen in Nederland hebben PFAS in hun bloed, zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Bovendien heeft bijna iedereen er te veel van en overschrijden de hoeveelheden de zogenoemde geneeskundige grenswaarde, blijkt uit onderzoek naar 1500 bloedmonsters uit 2016 en 2017.

Al jaren is duidelijk dat Nederlanders te veel PFAS binnenkrijgen via met name het eten en ook een beetje door het drinkwater. Nu is voor het eerst landelijk onderzoek gedaan naar de hoeveelheid PFAS in het bloed.

PFAS zijn een groep van duizenden chemische stoffen die niet afbreken in de natuur: de per- en polyfluoralkylstoffen. Ze tasten het immuunsysteem aan en bij langdurige blootstelling zijn sommige soorten kankerverwekkend. De chemicaliën komen in het milieu terecht doordat fabrieken ze lozen of uitstoten. Ook zitten ze in bijvoorbeeld blusschuim en smeermiddelen.

Niet meteen ziek

Hoewel iedereen dus PFAS in het bloed heeft, maakt het voor de soort PFAS wel uit waar iemand woont. Bij inwoners van de regio Dordrecht, waar de fabriek van Chemours tientallen jaren PFOA uitstootte, werd die PFAS-variant meer gevonden dan gemiddeld in Nederland. En rond de Westerschelde, waarin chemieconcern 3M in het Belgische Zwijndrecht via de Schelde jaarlijks duizenden kilo's pfas loosde, was de hoeveelheid van de variant PFOS hoger.

Het RIVM haast zich erbij te zeggen dat de uitkomsten van het bloedonderzoek niet betekenen dat iedereen ziek wordt door PFAS. "De effecten zijn afhankelijk van de hoeveelheid PFAS, de duur van de blootstelling en iemands persoonlijke gezondheidssituatie."

Lichtpuntje

Omdat PFAS overal om ons heen voorkomen, is het voor mensen vrijwel onmogelijk om ze niet binnen te krijgen, zegt RIVM-onderzoeker Joke Herremans. "Dat kan eigenlijk alleen als bedrijven ervoor zorgen dat er minder stoffen in het milieu terechtkomen."

Nederland heeft met nog vier Europese landen het initiatief genomen om PFAS overal in Europa te verbieden. Dat kan volgens Herremans op termijn helpen. "Sinds de stof PFOS in 2008 is verboden, zien we bij onderzoek in Frankrijk de hoeveelheid in het bloed al afnemen. Dat is een lichtpuntje."

Geen relatie siliconen borstimplantaten en klachten als somberheid en hoofdpijn

2 hours 57 minutes ago

Er is geen relatie tussen siliconen borstimplantaten en gezondheidsklachten die horen bij Breast Implant Illness. Dat blijkt uit onderzoek van het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis onder vrouwen die borstkanker hebben gehad.

Het onderzoek ging niet over lekkende borstimplantaten. Daarvan is bekend dat die wel problemen veroorzaken.

Breast Implant Illness (BII) is een term die wordt gebruikt voor klachten die een deel van de vrouwen ervaart na het plaatsen van siliconen implantaten. Het gaat om onder meer vermoeidheid, spier- en gewrichtspijn, hoofdpijn, haaruitval en somberheid. Voor de klachten, die vaak na langere tijd ontstaan, bestaat nog geen medische verklaring.

In Nederland wordt geschat dat 200.000 vrouwen tussen de 20 en 70 jaar borstimplantaten hebben. Een kwart van hen kreeg deze na een borstamputatie vanwege borstkanker of omdat er een erfelijke aanleg voor borstkanker was.

Even vaak klachten

Het Antoni van Leeuwenhoek, een in kanker gespecialiseerd ziekenhuis en onderzoeksinstituut, vroeg vrouwen die behandeld zijn voor borstkanker of zij klachten ervaren die vaak worden genoemd bij BII.

Van de ruim 10.000 vrouwen vulden iets meer dan 6000 de vragenlijst in. Hieruit blijkt volgens de onderzoekers dat vrouwen die een borstsparende operatie of een borstamputatie zonder implantaat ondergingen even vaak klachten ervoeren als vrouwen met een siliconen implantaat. 20 procent van de vrouwen in beide groepen gaf aan vier of meer ernstige klachten te ervaren.

"Ons onderzoek laat zien dat er geen relatie is tussen deze klachten en de siliconen borstimplantaten", zegt arts-onderzoeker Jonathan Spoor. "Het spreekt voor zich dat vrouwen, met of zonder siliconen borstimplantaten, die gezondheidsklachten ervaren op erkenning en begrip van hun zorgverlener moeten kunnen rekenen en dat mogelijk onderliggende oorzaken onderzocht moeten worden."

Waardoor de klachten wel veroorzaakt worden is niet bekend. Volgens de onderzoekers zijn het veelvoorkomende algemene klachten die ook voorkomen bij vrouwen die geen borstkanker hebben, of bij vrouwen zonder siliconen borstimplantaten.

Siliconenpoli blijft belangrijk

Een speciale siliconenpoli zoals het Amsterdam UMC heeft blijft belangrijk, volgens onderzoeksleider en epidemioloog Floor van Leeuwen: "Er zijn veel vrouwen met klachten die zich zorgen maken over hun siliconen implantaten. Dat zijn vrouwen met een borstvergroting en vrouwen met borstkanker. Het is belangrijk dat vrouwen met klachten door een arts gezien worden. Voor sommige klachten kunnen andere medische verklaringen zijn. Dat kunnen ze daar uitsluiten."

De onderzoekers hopen dat de resultaten van de studie geruststellende informatie zijn voor zowel vrouwen die een implantaat hebben als voor vrouwen die nog mogen kiezen voor een reconstructie.

Felle brand na explosie Papendrecht, 17 woningen ontruimd

3 hours 48 minutes ago

Bij een felle brand na een explosie vannacht in Papendrecht, is een woning volledig in de as gelegd. 17 andere woningen moesten worden ontruimd. Twee kinderen raakten gewond toen ze de brand ontvluchtten.

Even voor half drie vannacht ontplofte een explosief bij een woning aan de Vincent van Goghlaan. Een gezin met vier kinderen was thuis en moest in allerijl vluchtten. Daarbij raakten twee kinderen gewond.

"Een van de kinderen is naar het ziekenhuis gebracht vanwege het inademen van rook", laat een politiewoordvoerder weten bij Rijnmond. "Een ander kind raakte lichtgewond toen het naar buiten wilde vluchten. Dat beeld past bij de stress die zo'n explosie veroorzaakt."

Voor- en achtergevel

De woning brandde in korte tijd uit. "Van het pand staan eigenlijk alleen nog de voor- en achtergevel overeind", aldus een woordvoerder van de veiligheidsregio eerder.

De brandweer zette alles op alles om te voorkomen dat de brand oversloeg op andere woningen. Zowel het huizenblok waar de brand was uitgebroken als het blok daarnaast werd ontruimd. De veertig bewoners zijn elders opgevangen.

Kort voor zes uur had de brandweer het vuur onder controle. Toen bleek ook dat in totaal drie woningen onbewoonbaar zijn geraakt.

Verkeerde bedoelingen

Volgens de politiewoordvoerder is er voldoende informatie om aan te nemen dat iemand "met verkeerde bedoelingen" de explosie en brand heeft veroorzaakt. "We weten dat een persoon iets naar binnen heeft gegooid wat de explosie heeft veroorzaakt."

Of de politie al een verdachte op het spoor is of een idee heeft over het motief is niet bekendgemaakt.

Juist vandaag maakte de politie bekend dat het aantal aanslagen met explosieven opnieuw is toegenomen.

Wekdienst 3/7: Tweede Kamer stemt over asielwetten • Ploegenpresentatie Tour de France

4 hours 32 minutes ago

Goedemorgen! De Tweede Kamer stemt vandaag na lang praten over twee nieuwe asielwetten. En in Frankrijk is de ploegenpresentatie van de Tour de France.

Eerst het weer: Zon en wolken wisselen elkaar af. Het wordt een stuk koeler dan de afgelopen dagen met 21 tot 25 graden.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van wegwerkzaamheden en hier lees je over de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten? Wat heb je gemist?

Het aantal aanslagen met explosieven in Nederland is in het eerste halfjaar van 2025 toegenomen, zegt de politie. In de eerste zes maanden van dit jaar zijn er 678 aanslagen en aanslagpogingen geweest. Vorig jaar waren er na een half jaar 644 aanslagen en aanslagpogingen.

De verdachten zijn veelal minderjarig en worden vaak benaderd via sociale media zoals Telegram of Snapchat. Jos van der Stap, programmamanager high impact crime, denkt dat een landelijk vuurwerkverbod zal helpen om het aantal aanslagen met explosieven te verminderen.

Ander nieuws uit de nacht: En dan nog even dit:

Voor de kust van Zeeland is een bultrug gezien. De walvis sprong verschillende keren uit het water. Bultruggen laten zich niet vaak zien voor de Nederlandse kust. Vorig jaar strandde een jonge bultrug op Terschelling.

Mooie donderdag!

Hoe strafbaar stellen van illegaliteit de Nederlandse politiek al jaren verdeelt

4 hours 40 minutes ago

Onverwacht scherpte de Tweede Kamer dinsdag een asielwetsvoorstel aan, door in te stemmen met een aanpassing die illegaal verblijf van vreemdelingen in Nederland strafbaar stelt. Daarmee staat een plan dat ruim tien jaar geleden al eens sneuvelde weer vol in de aandacht. Vijf vragen over de strafbaarstelling van illegaliteit.

Wat staat er precies in het wijzigingsvoorstel?

Met het zogeheten amendement voor strafbaarstelling van illegaliteit wordt de Vreemdelingenwet 2000 en de Algemene wet bestuursrecht aangepast, waarbij er een celstraf van maximaal een half jaar wordt gezet op het illegaal verblijven in Nederland.

PVV-Kamerlid Marina Vondeling, de indiener van het aangenomen amendement, schrijft in haar toelichting dat in de praktijk blijkt dat "een groot deel van de vertrekplichtige vreemdelingen Nederland niet verlaat, maar in de illegaliteit verdwijnt". Volgens haar leidt dat tot "veel overlast, criminaliteit en kosten" en dat kan "niet zonder gevolgen" blijven.

In de laatste zin van haar toelichting schrijft Vondeling dat "personen of organisaties die illegaal in Nederland verblijvende vreemdelingen helpen onder te duiken" volgens het amendement ook strafbaar zijn.

Maar iemand die illegaal in Nederland verblijft, loopt toch al het risico om opgepakt te worden?

Dat klopt: op basis van de zogenoemde terugkeerrichtlijn, waarin de EU-landen afspraken hebben gemaakt over het uitzetten van illegalen, is het al mogelijk om iemand in vreemdelingendetentie te plaatsen als hij of zij niet binnen een bepaalde termijn het land heeft verlaten.

Maar volgens PVV'er Vondeling wordt het onaantrekkelijker om illegaal in Nederland te verblijven als dit ook strafbaar is. Verder ontstaat er volgens haar zo "een noodzakelijke stok achter de deur" om illegalen te motiveren Nederland te verlaten.

Asieladvocaat Marq Wijngaarden is kritisch op het amendement. Hij legt uit dat in de huidige wetgeving al veel is geregeld, van het vastzetten van illegalen tot het straffen voor hulp bieden bij illegaal verblijf als daar voordeel uit wordt gehaald. "Dit doet dus niet zoveel, het is eigenlijk best zinloos", zegt hij.

Hij verwacht in de praktijk vooral veel nadelige neveneffecten, zoals vertraging van uitzetprocedures en extra kosten en rompslomp voor bijvoorbeeld het OM, de politie en gevangenissen. "Het schiet daarom ook totaal zijn doel voorbij", zegt Wijngaarden.

Verder vreest hij dat illegalen nog meer onder de radar zullen gaan leven dan ze nu al doen. "En dat betekent dat een slachtoffer van uitbuiting straks misschien niet meer naar de politie stapt, een slachtoffer van een misdrijf geen aangifte doet of iemand geen beroep meer doet op medische zorg, ook al heeft hij die wel nodig."

Mag illegaliteit zomaar strafbaar worden gesteld onder EU-regels?

Ja, en in meerdere EU-landen is illegaal verblijf al strafbaar, zoals in Frankrijk, Duitsland en België. Wel verschilt het per land hoe streng er wordt gehandhaafd en of ook humanitaire hulp aan illegalen strafbaar is, zoals nu in Nederland op tafel ligt. Er ontstaat vanuit die landen geen eenduidig beeld of het strafbaar maken van illegaliteit ook daadwerkelijk heeft geleid tot bijvoorbeeld het terugdringen van criminaliteit of overlast.

Als het huidige amendement ook daadwerkelijk wetgeving wordt, is Nederland in één klap een van de strengste EU-landen als het gaat om strafbaarstelling van illegaliteit, zegt asieladvocaat Wijngaarden.

"Eigenlijk wordt hulpverlening dan strafbaar", zegt hij. Als voorbeelden voor zaken die straks mogelijk strafbaar zijn, noemt hij het bieden van kerkasiel, het regelen van daklozenopvang of onderdak bieden aan slachtoffers van mensenhandel.

Hulporganisaties zijn dan ook bezorgd over de mogelijke gevolgen van het amendement. Het Rode Kruis vreest "dat de positie van deze mensen, van jong tot oud, nog verder verslechtert".

Volgens Vluchtelingenwerk is de strafbaarstelling allesbehalve een oplossing voor de asielproblematiek. "We weten uit verschillende onderzoeken dat dit niet bijdraagt aan een effectiever terugkeerbeleid, maar vooral een symbolische en stigmatiserende maatregel is", aldus de organisatie.

Hoe is de strafbaarstelling weer op de agenda van de Kamer gekomen?

Eigenlijk is het onderwerp nooit van die agenda verdwenen. Al in de eerste twee kabinetten-Rutte werden er pogingen gedaan illegaliteit strafbaar te stellen. In kabinet-Rutte I, met gedoogsteun van de PVV, schreef toenmalig asielminister Leers (CDA) hier plannen voor, die door de kabinetsval in 2012 nooit concreet werden.

Vervolgens keerde de strafbaarstelling terug in het regeerakkoord dat de VVD en de PvdA in 2012 sloten voor kabinet-Rutte II. Maar vanwege een breed gedeelde onvrede hierover binnen de PvdA schrapten de partijen het plan in 2014. In de jaren daarna bleven de PVV en ook de VVD pleiten voor het strafbaar stellen van illegaal verblijf. De partijen hadden dit ook opgenomen in hun verkiezingsprogramma's in 2023.

Hoe wordt er gereageerd op het aangenomen amendement?

Het strafbaar maken van illegaliteit raakt aan de grondbeginselen van partijen en leidt dus tot flink wat verdeeldheid. Zo liet het CDA, dat een cruciale rol speelt bij het doorvoeren van de asielwetten, vandaag weten niet in te stemmen met het plan. Volgens CDA-leider Henri Bontenbal schuurt het amendement met "onze principes en onze waarden". Hij noemde het strafbaar maken van hulp aan illegalen "een straf op medemenselijkheid".

PVV-leider Wilders sprak na het aannemen van het amendement op X juist van een "historisch" moment en zei dat zijn partij vandaag nu wel zal instemmen met de twee asielwetsvoorstellen: de eerste is de asielnoodmaatregelenwet, waarmee illegaal verblijf strafbaar wordt. De andere wet regelt het tweestatusstelsel, waarin onderscheid wordt gemaakt tussen oorlogsvluchtelingen en mensen die vanwege hun geloof of geaardheid worden vervolgd. Later vandaag stemt de Tweede Kamer over de wetsvoorstellen.

Het blijft hoogstwaarschijnlijk tot de laatste stem in de Tweede en Eerste Kamer spannend of illegaliteit ook écht strafbaar wordt in Nederland. Niet voor niets verdeelt het plan al ruim tien jaar de politiek.

Na nipte zege in Senaat wacht ‘Trump-wet’ lastige strijd in het Huis

5 hours 42 minutes ago

Met de hakken over de sloot stemde de Senaat dinsdag in met Trumps zogenoemde 'Big Beautiful Bill'. Op dit moment is het woord aan het Huis van Afgevaardigden. Ook daar lopen Congresleden niet over van enthousiasme. Of de stemming vandaag wordt afgerond, is nog onduidelijk.

Voor en achter de schermen doet president Trump alles om twijfelaars te overtuigen toch vooral voor te stemmen.

"Ik kom daar wel dichterbij in de buurt, ja", zegt Tim Burchett, gevraagd naar of de president hem heeft overtuigd. Zoals meer conservatieve Congresleden maakt Burchett zich zorgen over de staatsschuld, die door deze wet in tien jaar tijd op zou lopen met zo'n 3,3 biljoen dollar.

Samen met anderen was hij uitgenodigd op het Witte Huis, waar Trump de druk op twijfelende Republikeinse Congresleden verder opvoerde. Elke stem telt: net als in de Senaat is de Republikeinse meerderheid in het Huis krap. Slechts drie tegenstemmers kan Trump zich veroorloven, in de poging om zijn belangrijkste verkiezingsbeloften in wetgeving te gieten.

Sociale vangnetten

Zo zijn tientallen miljarden dollars gereserveerd voor Trumps immigratieagenda: uitbreiding van de muur bij de grens met Mexico bijvoorbeeld, met nieuwe deportatiecentra. Belastingvoordelen uit Trumps eerste termijn worden permanent gemaakt. "En Trump stelt belastingverlagingen voor op mensen die overuren draaien, ook op fooien", weet Glenn Grothman, een Republikeins Congreslid uit Wisconsin. "Deze wet moet erdoor komen."

Toch vinden niet alle Republikeinen de wet zo beautiful, ook omdat hard gesneden zal worden in sociale vangnetten. Bij zorgverzekeringen als Medicaid worden grote bedragen weggehaald. Miljoenen mensen verliezen daarmee toegang tot zorg. Ook wordt er geschrapt in de uitgifte van voedselbonnen voor armere Amerikanen.

Voor de meer gematigde Republikeinen is het daarmee schipperen. Loyaliteit tonen aan Trump en instemmen met een wet die voor hun achterban grote gevolgen kan hebben. Of toch tegen 'hun' president ingaan, hopende dat minder vermogende kiezers toegang houden tot basisvoorzieningen.

"Het gaat erom dat we doen wat juist is", zegt Burchett. "Onze peilingen zitten in het slop omdat we niet doen wat we hebben beloofd. President Trump stijgt juist omdat hij wél doet wat hij heeft beloofd."

Dat strookt niet met de werkelijkheid. In een recente peiling van Reuters/Ipsos gaf 42 procent van de Amerikanen aan de president te steunen, lager dan de 47 procent eind januari. Zijn 'Big Beautiful Bill' is weinig populair: een meerderheid van de Amerikanen is tegen. In een peiling van de conservatieve nieuwszender Fox zei 59 procent van de ondervraagden het wetsvoorstel niet te steunen.

Veel zijn het er niet, maar in afwachting van de stemming spreekt een handvol tegenstanders zijn afschuw uit in de straten rond het Capitool. "Toch wat ontmoedigend", zegt Mark over het beperkte aantal demonstranten. Hij importeert kattenspeeltjes uit China en trok met zijn gitaar vanuit New Mexico naar de hoofdstad om in actie te komen. Terwijl Congresleden naar het Huis snellen bezingt hij de 'Big Bastard's Beautiful Bill', in een ballade. "Misschien dat het ze even aan het denken zet."

"We zijn een vrij arme staat", vervolgt hij. "Het schrappen van de voedselbonnen maakt dat een groot aantal kinderen onvoldoende te eten zal hebben." Grofweg een kwart van de kinderen in New Mexico groeit op in armoede. "15 ziekenhuizen moeten vrezen voor hun voortbestaan met de bezuinigingen op Medicaid en Medicare." De National Rural Health Association schat dat zo'n 400 ziekenhuizen op omvallen staan.

Andere demonstranten maken zich zorgen over het verdwijnen van belastingvoordelen op onder meer wind- en zonne-energie. "We hebben geen nieuwe pijpleidingen of boorputten nodig", stelt Craig Auster van de League of Conservation Voters. "Dat is traag en duur, energierekeningen schieten door het dak. We moeten juist volop investeren in duurzame energie. Dat is schoon, goedkoop en toekomstbestendig en er zijn veel banen mee gemoeid."

'Geweldige gesprekken'

"Terwijl miljardairs een belastingverlaging krijgen, gaan veel werkenden veel meer betalen", zegt Anna Aurilio van Economic Security Project Action, een centrumlinkse lobbyclub. "De belasting voor Amerikanen die minder dan 51.000 dollar verdienen gaat omhoog." Republikein Grothman wuift dat resoluut weg. "Geloof de leugens van de Democraten niet", roept hij. "We willen hard werken juist aanmoedigen."

Trump stelde, via Truth Social, vertrouwen te hebben in de stemming. "We hebben de hele dag GEWELDIGE gesprekken gevoerd, en de Republikeinse meerderheid in het Huis is VERENIGD", schreef hij. "Kom op Republikeinen, en iedereen daarbuiten: MAKE AMERICA GREAT AGAIN!" Trump zei te verwachten dat er snel gestemd gaat worden, al is dat nog onzeker.

Toename aantal vergiftigingen door afslankmedicijnen

5 hours 47 minutes ago

Het aantal mensen dat vergiftigingsverschijnselen heeft gekregen door verkeerd gebruik van afslankmedicijnen neemt toe. Dat schrijft de Volkskrant op basis van cijfers van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC). Vorig jaar ontving het NVIC 75 meldingen van zorgverleners over vergiftigingsverschijnselen. De meeste mensen hadden last van buikpijn, misselijkheid en braken. Een jaar eerder ging het om 41 meldingen.

Vorig jaar kregen zo'n 120.000 mensen een afslankmedicijn voorgeschreven. Het gaat dus om een relatief kleine groep mensen die te maken kreeg met vergiftigingsverschijnselen. Toch maken artsen zich zorgen, omdat ze denken dat lang niet alle gevallen gemeld worden.

Diabetesmedicijn

In een deel van de gevallen, bij 29 mensen, ging het om mensen die zonder recept met de afslankmiddelen waren begonnen. In de meeste gevallen ging het om semaglutide. Die stof verlaagt het bloedsuiker en is onder de merknamen Ozempic, Rybelsus en Wegovy geregistreerd. Semaglutide werd ontwikkeld als middel voor mensen met diabetes type 2, maar bleek ook effectief bij overgewicht.

Een te hoge dosis van de afslankmedicatie kan vergiftigingsverschijnselen veroorzaken. Hierdoor belandden meerdere mensen op de spoedeisende hulp met bijvoorbeeld uitdrogingsverschijnselen. Andere gevolgen van een te hoge dosis waardoor mensen afvallen is dat ze veel braken, een vitaminetekort krijgen of te veel spierweefsel verliezen.

Politie: aanslagen met explosieven eerste half jaar iets toegenomen

6 hours 55 minutes ago

Het aantal aanslagen met explosieven in Nederland is in het eerste halfjaar van 2025 toegenomen, zegt de politie. In de eerste zes maanden van dit jaar zijn er 678 aanslagen en aanslagpogingen geweest. In dezelfde periode vorig jaar ging het om 644 aanslagen en aanslagpogingen. Het gaat om aanslagen met zwaar vuurwerk, zoals cobra's.

Vaak wordt er ook brandbare vloeistof bij gebruikt, vertelt Jos van der Stap. "Dan heb je een levensgevaarlijke situatie." Van der Stap houdt zich als programmamanager high impact crime bij politie bezig met de aanpak van explosies. In 2024 zijn er 1543 aanslagen en aanslagpogingen gedaan. Of dat cijfer dit jaar wordt overtroffen, kan de politie niet zeggen. De verwachting is wel dat het aantal zal toenemen in het najaar. "Wanneer het donker wordt, stijgt het aantal vaak."

Minderjarigen

Tot nu toe zijn dit jaar 163 verdachten aangehouden in verband met dit soort aanslagen. Volgens Van der Stap zijn de verdachten veelal minderjarig. "Het zijn vaak jongens die al in aanraking zijn geweest met de politie en ook al strafbare feiten hebben gepleegd. Het zijn beïnvloedbare en impulsieve jongens", zegt hij. "Ze willen er graag bij horen en zijn over te halen voor een beetje geld."

Ze worden vaak benaderd via sociale media zoals Telegram of Snapchat. De mensen die de jongens benaderen komen soms uit het criminele circuit. "Ze hebben nog iets te vereffenen, of willen wraak nemen." Het kunnen ook mensen zijn die op persoonlijk of zakelijk niveau een conflict hebben met iemand. "Iemand moet nog iets betalen, en wil niet betalen."

Ook afgelopen nacht was er een aanslag met een explosief in Schiedam:

Het is een complex probleem, zegt Van der Stap. Er worden volgens hem veel aanhoudingen gedaan en geprobeerd het illegale vuurwerk op te sporen. Dat alleen zal het probleem niet oplossen. Zodra iemand wordt opgepakt, wordt een ander benaderd om de klus te klaren. Daarom wordt er nu ook veel ingezet op preventie, zoals de campagne "Alleen jij bepaalt wie je bent". Daarbij spreken coaches met jongeren op school over explosieven en hun ervaringen.

Volgens Van der Stap is het ook belangrijk dat minderjarige daders na hun straf begeleid worden, zodat ze niet opnieuw in de fout gaan. "Er zijn een aantal steden waarin een re-integratieofficier onder de burgemeester deze jongens onder de hoede neemt", zegt hij. "Dan proberen ze om regelmaat te krijgen in schulden, wonen en werk."

Vuurwerkverbod

Ondanks dat er illegaal vuurwerk wordt gebruikt bij de aanslagen, zal een landelijk vuurwerkverbod helpen het aantal aanslagen met explosieven te verminderen, stelt Van der Stap. Afgelopen week heeft de Eerste Kamer ingestemd met een landelijk verbod op het afsteken van vuurwerk door consumenten.

"We denken dat er dan makkelijker te handhaven is. Er zijn veel mensen die het illegale vuurwerk ook als gewoon vuurwerk zien. De beschikbaarheid is groot, mensen voeren dat het land in om illegaal te verkopen. Met een verbod mag het nergens aanwezig zijn", zegt Van der Stap.

Het zal niet van de een op de andere dag helpen. "Op een gegeven moment gaat het wel werken. Je hoopt alleen sneller vooruitgang te boeken met dit soort zaken", aldus Van der Stap.

Vier doden en tientallen vermisten bij bootongeluk Bali

7 hours 51 minutes ago

Bij een bootongeluk voor de kust van het Indonesische eiland Bali zijn zeker vier mensen overleden en worden 32 anderen vermist.

Volgens de reddingsdienst zijn tot nu toe 29 mensen gered. Het schip zonk ongeveer een half uur na vertrek uit de haven van Ketapang, in de provincie Oost-Java.

Een overlevende vertelt over het moment dat de veerboot zonk:

Het schip had 65 opvarenden. Met negen boten wordt gezocht naar overlevenden in het onstuimige water.

Het schip was onderweg naar de haven van Gilimanuk. Aan boord waren behalve de opvarenden ook 22 voertuigen.

Veerbootongelukken komen vaker voor in Indonesië. Het land bestaat uit meer dan 17.000 eilanden, waardoor veerboten vaak worden gebruikt als vervoersmiddel tussen de eilanden.

Eerder dit jaar overleefde een Nederlandse opvarende een tocht naar het eiland Nusa Penida. De kleine boot kapseisde, waardoor de passagiers in het water belandden. Een van de andere opvarenden kwam vast te zitten onder de boot en overleed.

Evacuaties op Kreta vanwege grote natuurbrand

8 hours 49 minutes ago

Ruim 1500 inwoners en toeristen zijn geëvacueerd vanwege een grote natuurbrand in Ierapetra op het Griekse eiland Kreta. Volgens de lokale brandweer zijn er zeker 155 brandweerlieden uitgerukt om de brand te bestrijden. Vanuit de hoofdstad Athene is er versterking onderweg, melden lokale media.

Persbureau Reuters sprak iemand van de brandweer op het eiland die vertelde dat het blussen lastig is vanwege de harde wind. Het vuur grijpt daardoor snel om zich heen en is moeilijk onder controle te krijgen.

Lokale media melden dat er meerdere huizen verwoest zijn door het vuur. Mensen worden met boten van de stranden geëvacueerd. Er zijn voor zover bekend geen gewonden gevallen, wel kampten sommige mensen met ademhalingsproblemen.

Klimaatverandering

Griekenland wordt vaker getroffen door natuurbranden. Vorige week waren brandweerlieden dagenlang actief om bosbranden op het eiland Chios te blussen. Naar schatting ging daarbij zo'n 6200 hectare in vlammen op. Ook die branden breidden zich snel uit door de harde wind.

Grote verwoestende natuurbranden komen de laatste jaren wereldwijd steeds vaker voor. Dat heeft volgens wetenschappers te maken met de extremere weersomstandigheden als gevolg van klimaatverandering.

Zeven mensen vermist na explosie bij vuurwerkopslag in Californië

10 hours 25 minutes ago

Zeven mensen worden vermist na een explosie bij een vuurwerkopslag in de Amerikaanse staat Californië. Dat laat de lokale brandweer weten in een verklaring. De explosie in Esparto veroorzaakte een brand die zich verspreidde naar de omliggende weilanden.

De Amerikaanse nieuwszender CBS News toonde deze beelden van de explosie:

Voor omwonenden in de directe omgeving geldt een evacuatiebevel.

Het is niet duidelijk of de zeven vermisten werknemers van het bedrijf of omwonenden zijn. Reddingwerkers zoeken samen met de eigenaar van het pand met behulp van drones naar de vermiste personen, meldt de brandweer. De oorzaak van de explosie wordt nog onderzocht.

CBS News Sacramento sprak met een aantal mensen die sinds de explosie niets meer vernomen hebben van hun geliefden. Zij waren op het moment van de explosie waarschijnlijk in het gebouw waar vuurwerk lag opgeslagen. De Amerikaanse tv-zender meldt ook dat er twee mensen gewond geraakt zijn.

Het kantoor van gouverneur Newsom liet weten dat de staat middelen inzet om de reddingswerkers te helpen. Zo zijn er onderzoekers naar de plek van de explosie gestuurd.

Districten Sutter en Yuba laten weten dat ze op zoek zijn naar alternatieven voor de viering van 4 juli. Hun bestelde vuurwerk is door de ontploffing al afgeschoten.

Industrie en milieubeweging eensgezind ontevreden over huidig klimaatbeleid

11 hours 31 minutes ago

Je zou denken dat als het klimaatbeleid tot grote onvrede leidt bij milieuorganisaties, er iets van tevredenheid zou zijn bij de fossiele industrie. Toch luidt de voltallige industrie deze week samen met de vakbonden de noodklok. Ook in de Tweede Kamer zijn er weinig complimenten voor het beleid van demissionair minister Hermans van Klimaat en Groene Groei.

Het debat dat eigenlijk over een aantal wijzigingen uit de voorjaarsnota zou moeten gaan, ontpopt zich tot een evaluatie van haar korte regeerperiode in het kabinet-Schoof. Er gaat weinig tot niets goed volgens Kamerleden van links tot rechts. Los van verschillen van inzicht gaat het vooral over de constatering dat de boel vastloopt. Zowel de afgesproken reductie van de CO2-uitstoot als de 'groene groei' van de industrie blijft achter.

Bedrijven verduurzamen niet

Om de wettelijk vastgestelde klimaatdoelen in 2030 te halen, moet de industrie voor een deel van het gas af. Toen in 2022 de gasprijs door het dak ging, wilden veel grote bedrijven die sprong maken. Dat betekent meestal een overstap naar duurzame elektriciteit uit zon en wind. Sommige bedrijven willen over op groene waterstof gemaakt uit duurzame elektriciteit.

In de praktijk lijkt alles vast te lopen in een moeras van stikstofproblematiek, netcongestie, en een slechte internationale concurrentiepositie. Daarnaast is er een gebrek aan vertrouwen in consistent kabinetsbeleid. Alles bij elkaar veroorzaakt het inmiddels sluiting van chemische bedrijven in de Rotterdamse haven en reorganisatie in Terneuzen. Het gaat om vele honderden banen.

Om over te schakelen op elektriciteit is er om te beginnen een zware aansluiting op het elektriciteitsnet nodig. Er staan inmiddels 20.000 bedrijven op de wachtlijst voor zo'n aansluiting. Niet voor een paar maanden maar voor vele jaren. Als een bedrijf wel een aansluiting kan krijgen zorgt de stikstofproblematiek regelmatig voor problemen met het verkrijgen van een bouwvergunning.

Negatieve kettingreactie

Omdat de industrie de overstap naar elektriciteit vaak niet kan maken, twijfelen windparkbouwers over nieuwe projecten op de Noordzee. Hierdoor wordt er ook getwijfeld over de bouw van zogeheten elektrolysers die groene waterstof kunnen produceren. Vier kavels op de Tweede Maasvlakte blijven daarom vooralsnog leeg.

Er is een beetje hoop dat na de val van het kabinet de weg vrij is om in de maanden op weg naar verkiezingen het klimaatbeleid te reanimeren. De PVV is als tegenstander van klimaatbeleid uit het kabinet, en overigens ook afwezig bij het debat.

Om de industrie te redden wil een Kamermeerderheid afschaffing van de Nederlandse CO2-belasting. Die belasting komt boven op het Europese systeem dat grote bedrijven verplicht CO2-rechten te kopen.

Inmiddels heeft de minister bekend gemaakt dat ze de Nederlandse CO2-belasting wil uitstellen tot 2030. Dat betekent nog altijd geen zekerheid voor bedrijven, zegt de industrie, en geen stimulans voor verduurzaming, zegt de milieubeweging.

Greep uit de klimaatkas

Het ministerschap van Klimaat en Groene Groei is in dit kabinet geen dankbare taak. Oppositiepartij D66 twijfelt in het debat niet aan de goede bedoelingen van Hermans, maar de minister staat vaak alleen, is de conclusie van de partij. Tijdens het coalitieoverleg over de voorjaarsnota deden de politiek leiders van de vier coalitiepartijen, zonder overleg met de minister, een greep in de kas van het Klimaatfonds.

Na afloop was het ministerie van Hermans 600 miljoen euro lichter gemaakt. Met zulke politieke vrienden heb je geen vijanden nodig, moet de minister hebben gedacht. Dat bleek nog maar eens toen haar partij, de VVD, in de Tweede Kamer ook tegen haar zin voor afschaffing van de CO2-belasting stemde.

Toch is de industrie nog altijd van mening dat de lasten hoger zijn dan in onze buurlanden. Gaan automobilisten die elektrisch rijden meer belasting betalen. Krijgen bezitters van zonnepanelen minder terug voor geleverde elektriciteit. Staan er 20.000 bedrijven op een wachtlijst voor elektriciteit. En, worden de klimaatdoelen zo goed als zeker niet gehaald.

Niet meer beschikbaar

Demissionair minister Hermans maakte vlak voor het debat bekend dat ze geen kandidaat is namens de VVD voor de Tweede Kamer bij de verkiezingen eind oktober. Ondertussen blijft de minister praten met de industrie en onderzoekt ze mogelijkheden om het halen van de klimaatdoelen dichterbij te brengen. Of daarvoor ook geld beschikbaar is op Prinsjesdag lijkt onwaarschijnlijk.

Jihadistische terreurgroep in Mali eist reeks aanslagen op

12 hours 4 minutes ago

In Mali heeft de aan al-Qaida gelieerde jihadistische terreurorganisatie JNIM een reeks aanslagen opgeëist. Gisteren openden terroristen op meerdere plekken tegelijk de aanval, voornamelijk op militaire doelen. Het is onduidelijk hoeveel slachtoffers hierbij zijn gevallen.

De aanvallen waren in het westen van Mali, in het grensgebied met Senegal en Mauritanië. De terreurgroep heeft naar eigen zeggen bij de aanvallen drie kazernes ingenomen. Op sociale media staan foto's van voertuigen en wapens die ze in beslag zouden hebben genomen.

Ook heeft de terreurgroep volgens de Franse nieuwszender France 24 vier mensen ontvoerd. De gegijzelden zijn drie Indiërs en iemand uit China. Radio France Internationale schrijft dat de gegijzelden mogelijk in de cementfabriek of tegelfabriek werken die zijn aangevallen.

Tientallen aanvallers gedood

Het Malinese leger stelt dat het in reactie op de aanvallen tachtig aanvallers heeft "geneutraliseerd". Voor Mali is het de derde grote aanval in een maand tijd. Al ruim tien jaar kampt het West-Afrikaanse land met terreuraanslagen van groepen die gelinkt zijn aan IS en al-Qaida.

Pogingen om het jihadistisch geweld een halt toe te roepen zijn vooralsnog vruchteloos. Na twee militaire staatsgrepen is het geweld bovendien toegenomen. Malinese autoriteiten hebben Franse en VN-troepen weggestuurd en hebben de hulp ingeschakeld van Russische huurlingen.

Sindsdien gaat de terreurbestrijding vaak gepaard met grof geweld waarbij ook burgerslachtoffers worden gemaakt.

Kabinet en zorgpartijen sluiten alsnog aanvullend zorgakkoord

12 hours 21 minutes ago

Het ministerie van Volksgezondheid heeft alsnog een nieuw akkoord gesloten met zorgpartijen over de toekomst van de zorg. Dat bevestigen bronnen rond het akkoord na berichtgeving door RTL Nieuws. Onder meer de Landelijke Huisartsen Vereniging, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en Zorgverzekeraars Nederland hebben ermee ingestemd.

Dit akkoord is een vervolg op het Integraal Zorgakkoord uit 2022 waarin afspraken staan die de zorg toegankelijk en betaalbaar moeten houden. Een belangrijk doel van dit aanvullende akkoord is het voorkomen van grote personeelstekorten.

Het akkoord was al bijna rond toen begin vorige maand het kabinet viel. Toenmalig zorgminister Agema (PVV) had binnen het kabinet al overeenstemming bereikt over de financiering van de nieuwe afspraken. Haar opvolger, Daniëlle Jansen (NSC), zei dat het akkoord boven aan haar lijstje stond. "Daar zit het hele veld op te wachten", zei Jansen bij haar aantreden.

Gordelroosvaccin

De zorgpartijen en de overheid willen onder meer de tijd terugdringen die personeel in de zorg kwijt is aan administratie. Daarbij worden ook nieuwe technologieën zoals kunstmatige intelligentie genoemd als oplossing. Een ander voornemen is om meer personeel op te leiden.

Verder is er geld vrijgemaakt voor een gordelroosvaccin en komt er geld voor MRI-scans voor vrouwen met zeer dicht borstweefsel. De zorgpartijen moeten het akkoord nog wel voorleggen aan hun achterbannen. De minister informeert de Tweede Kamer morgen over het akkoord.